FAQ – Vanliga frågor och svar

Det är inte ovanligt att en del frågor dyker upp i samband med val och köp av matberedare. Vi försöker här gå igenom några av de vanligaste frågorna och ge ett så bra svar som möjligt.

Följer det alltid med tillbehör?

matberedare-olika-verktygOlika tillbehör behövs för att kunna göra olika saker. Exakt vilka tillbehör som följer med den matberedaren du är intresserad av är något du måste kunna läsa dig till på butikens hemsida.

Mängden tillbehör skiljer mellan olika modeller men det behöver inte göra den med minst tillbehör till den sämsta matberedaren. Ibland kan vissa matberedares tillbehör göra fler saker än vad andras modeller kan och där det då krävs fler delar för att göra samma sak.

Men ett kort svar är att ja, det borde alltid följa med tillbehör för olika funktioner. En matberedare ska kunna förbereda maten och skära/hacka den på olika sätt. Även förbereda degar och vispa är funktioner som är vanliga.

Vad skiljer matberedare mot köksmaskiner?

matberedare-vs-koksmaskinEn matberedare är avsedd att i främsta hand förbereda maten vilket kan vara att hacka, strimla, skiva olika typer av frukter och grönsaker. Det samma gäller degar och annat som kan tänkas behöva förberedas. Man kan nästan se det som en avancerad mixer på så sätt och kan faktiskt agera som mixer i vissa fall.

En köksmaskin kan i många fall göra en del av det matberedaren kan men är egentligen ett helt annat verktyg. Här arbetar du gärna med maten för att framställa rätter på ett annat sätt. Det kan vara genom att göra pasta eller använda en köttkvarn för att göra korvar.

Dessa maskiner överlappar varandra lite och vissa funktioner som finns på den ena kan finnas på den andra. De är dock sällan ersätter till varandra i den meningen så ett välutrustad kök kan ofta innefatta både en matberedare och en köksmaskin.

Hur är säkerheten kring matberedare?

Säkerheten är ganska hög men vill man skada sig så kan det gå och vad som är barnsäkert skiljer sig ofta men vi skulle nog säga att ingen matberedare är helt barnsäker och bör absolut inte lämnas utan uppsikt.

Precis som med en mixer så krävs det att behållare och lock är fastsatt på rätt sätt för att det ens ska gå att starta matberedaren. Däremot så finns där ett hål där man ska trycka ner det som ska bearbetas och här kan barn få ner sina händer om de vill.

Kommentarer inaktiverade.