Matberedare Bäst i Test

Den bästa matberedaren är den som har hög kvalitet, är enkelt att använda och som erbjuder rätt funktioner till rätt pris. Det är långt ifrån alla modeller som uppnår detta, men tar man bort priset som faktor så finns det många lyxigare varianter som är riktigt bra och som hade kunnat bli bäst i test.

OBH Nordica och Philips har dock modeller som har många funktioner och som är väldigt prisvärda. Matberedare är nästan som en avancerad mixer som behandlar maten på olika sätt och där av namnet. Ju fler sätt matberedaren kan skära och skriva råvarorna på, ju bättre är den.

Philips Viva HR7762 – Bäst i test

Philips-Viva-HR7762Philips är en tillverkare som vet hur man gör elektronik och dessutom prisvärd sådan. Deras modell Viva HR 7762 är bland det bästa vi sätt till priset och har ett stort antal tillbehör för att ge så många funktioner som möjligt. Den ligger även i en prisgrupp som vi tror är human för många som vill investera i en bra matberedare och det är just av dessa anledningar vi vill märka den bäst i test.

Totalt sätt har den över 25 olika funktioner att välja mellan och i jämförelse med konkurrenter med liknande funktionalitet är denna väldigt billig.

I prissegmentet runt 1000 kr är denna modell en av de absolut bästa du kan hitta. Det är en prisvärd instegsmodell för dig som vill ha en matberedare och komma igång med men som inte vill lägga för mycket pengar på en från början.

Nackdelen med HR7762 är att den kan uppfattas som något plastig och möjligtvis ”billig” om du känt på andra finare modeller där finare plast och metall används i en större utsträckning. Men i denna prisklass är det förmodligen något man måste acceptera till en viss mån.

Köp på: Kitchentime

KitchenAid – Matberedare 3,1 liter – Bästa lyxprodukt

kitchenaid matberedare 3,1lKitchenAid är kända tillverkare som gör extremt bra och lite lyxigare produkter åt köket. De har blivit kända genom sina köksmaskiner och deras matberedare är inte sämre. Kvaliteten visar sig direkt när man använder dem då de står stadigt och motorn har inte några problem med uppgifter man tilldelar den.

KitchenAids matberedare på 3,1 l har en mängd bra och smidiga funktioner också där du t.ex. kan ändra hur tjocka skivor du vill ha utan att stänga av maskinen och ändra något. Du kan alltså medan maskinen är igång ändra detta i sex olika steg beroende på hur tjocka skivor du vill ha (från 1 till 6 mm).

Det är också förvånansvärt enkelt och smidigt att arbeta med KitchenAid och där ligger förmodligen en hel del tänk bakom ergonomi med produkten. Allting från montering till användning och rengöring känns genomtänkt.

En intressant egenskap är att den bara använder sig av 300W vilket är mycket mindre än konkurrenter men som ändå skivar på i den takt man förväntar sig och vill.

Den levereras med 3,1 liter arbetsskål och 950 ml miniskål och staplas i varandra för att spara plats. Nedmatningshålet är mycket större än hos många andra modeller så du kan lättare få ner större rotfrukter och slipper således skära dem i förväg. En mängd knviar som både skär och hackar det du vill stoppa ner på bara några sekunder.

Det följer även med degkrok som kan knåda alla typer av deg och vändbar rivplatta beroende på hur fint du vill att den ska riva.

Förutom detta hittar du även visp, spatel och en praktiskt förvaringsbox så att du håller ordning på allt (vi vet alla hur det annars blir).

KitchenAid har större matberedare också för den som önskar det. Deras Artisan-modell på 4 liter är deras mest exklusiva och det märks på priset. Denna modell på 3,1 l har dock ett mer rimligt pris för den som vill investera i en riktigt bra matberedare.

Köp på: Kitchentime

Video på KitchenAid Matberedare 3,1 l

Funktioner och tillbehör har betydelse

En matberedare hjälper till väldigt mycket och det är svårt att slita sig när man väl vant sig vid att ha den vid sin sida i köket. Lagar man mat till en hel familj, har middagsbjudningar eller vill göra storkok så är det rätt skönt att låta matberedaren göra grovjobbet.

Mängden funktioner på matberedaren har givetvis en betydelse och de bästa ska vara fullfjädrade modeller som kan göra allt av det mest väsentliga. De billigare varianterna kommer förmodligen ha en mängd lösa delar medan dyrare varianter klarar sig på färre på grund av maskinens flexibilitet. KitchenAid kan t.ex. ändra tjockleken på skäret i 6 olika steg med en knapp på utsidan där andra modeller måste använda olika skär som kräver att man stannar och byter dem. Detta gör att du har fler delar, mindre flexibilitet och mer disk.

Kvalitet, ljudnivå och garanti

De billigare matberedarna kommer inte leverera lika bra här och detta är något vi valt att separera lite. Den billigaste modellen ovan av de som fått bäst i test så är kvaliteten sämre, du har kanske något högre ljudnivå med buller och vibrationer. Men den gör ändå sitt jobb och det är viktigt att skilja på de billigare matberedarna för runt 1000 kr med de mer exklusiva och bättre modellerna på ca 4000 kr och mer.

De är också här det skiljer mest där billigare matberedare ofta ger 1-2 års garanti medan finare modeller ger betydligt mer. Den bästa modellen från KitchenAid ger t.ex. 3 års garanti och 10 års garanti på motorn. Det skvallrar om vilket byggkvalitet som ligger bakom motorn då detta är den del av en matberedare som slits snabbast.

Kommentarer inaktiverade.